Zobaczcie naszą najnowszą wideorecenzję dostępnego w T-Mobile tabletu Alcatel OneTouch Pixi 3 (8). Urządzenie mimo swojej niskiej ceny pozytywnie zaskakuje.

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) - wideorecenzja tabletu już dostępna! - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Podczas odbywających się właśnie w Barcelonie targów MWC 2014 firma Alcatel pokazała światu nowy model 7-calowego tabletu o nazwie One Touch PIXI 7. Co oferuje?

Jedną z nowości na tegorocznych MWC jest One Touch PIXI 7 - nowy tablet "na każdą kieszeń" od Alcatela. Został wyposażony w 7-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 960 x 540 pikseli, dwurdzeniowy procesor MediaTek MTK 8117 z zegarem o taktowaniu 1,2 GHz, 512 MB lub 1 GB pamięci RAM (w zależności od rynku) oraz 4 GB wbudowanej pamięci przeznaczonej na dane użytkownika (z możliwością rozszerzenia przy pomocy karty microSD). Całość ma pracować pod kontrolą systemu operacyjnego Android 4.4 KitKat.

Ponadto, One Touch PIXI 7 posiada dwa aparaty: frontowy 0,3 MP i tylny 0,3 MP, moduł WiFi do nawiązywania połączenia z siecią bezprzewodową oraz baterię o pojemności 2840 mAh. W urządzeniu zastosowano również port podczerwieni, dzięki czemu można wykorzystać je jako pilot do telewizora. Jest to możliwe dzięki zastosowanej technologii Miracast, która pozwala na transmisję danych pomiędzy telewizorem a tabletem.

Alcatel One Touch PIXI 7 waży zaledwie 285 gramów i ma 9,9 milimetra grubości, co czyni go tabletem "na każdą kieszeń". To również ze względu na niską cenę, która wyniesie 79 euro, gdy tablet w lipcu tego roku trafi na europejski rynek.

MWC 2014: One Touch PIXI 7 - nowy tablet od Alcatela - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Mam czasem wrażenie, że trudniej jest wyprodukować dobry budżetowy tablet, niż tzw. “flagowca” o wyśrubowanych parametrach. Przy tym pierwszym trzeba się nauczyć trudnej sztuki kompromisu między jakością, a ceną. Czy Alcatelowi w przypadku tabletu One Touch Pro 8 udało się go osiągnąć? Zaraz się o tym przekonamy.

  • Design
    7
  • Aplikacje
    8
  • Bateria
    8
  • Łatwość obsługi
    8
  • Funkcjonalność
    8
  • Design
    7.5
  • Aplikacje
    7.222222222
  • Bateria
    6.5
  • Łatwość obsługi
    7.5
  • Funkcjonalność
    7.777777777

Wygląd zewnętrzny

Niepozorne podłużne pudełko OneTouch Pro 8 poza samym tabletem kryje tylko ładowarkę sieciową oraz kabel microUSB. Skromnie, aczkolwiek niezbędne minimum jest. Biorąc pod uwagę gabaryty i przekątną ekranu samo urządzenie wydaje się stosunkowo lekkie - bez większego problemu daje się utrzymać w jednej dłoni. W tym przedziale cenowym jakości wykonania nie można zarzucić zbyt wiele. Odwracając tablet natkniemy się na schowane pod jedną klapką gniazda dla kart SIM oraz microSD, a po drugiej stronie fizyczne przyciski włączania i regulacji głośności.

-> Jestem zielony, kupiłem tablet z Androidem. O co teraz?

-> Test Alcatel OneTouch Pop S3. Tani i dobry? 

Ekran

Ekran modelu OneTouch Pop 8 to IPS LCD o przekątnej 8 cali i rozdzielczości 1280 x 800 pikseli. Kąty widzenia nie są najgorsze, aczkolwiek zastrzeżenia można mieć do niewielkiej widoczności w świetle słonecznym. Regulację jasności trzeba przeprowadzać ręcznie - brakuje czujnika zewnętrznego oświetlenia. 

Alcatel OneTouch POP 8

Alcatel One Touch Pop 8 wypada całkiem nieźle. Biorąc pod uwagę, że to urządzenie z raczej niższej półki, producent dołożył starań abyśmy tego specjalnie nie odczuwali. Oczywiście, nie można zapominać o jednej ważnej rzeczy - niskiej cenie.

Wydajność

Sercem tabletu jest czterordzeniowy procesor MediaTek M8382 1,3 GHz wykorzystujący 1 GB pamięci RAM. Podczas typowego użytkowania (nawigacja po interfejsie, korzystanie z podstawowych aplikacji, przeglądanie stron WWW) nie zauważyliśmy żadnych zacięć. Również proste gry nie będą stanowić dla tego sprzętu wyzwania. One Touch Pop 8 pracuje pod kontrolą Androida 4.2.2 Jelly Bean. Na szczęście w stosunku do czystej wersji producent wprowadził minimalne zmiany. Całość wygląda przejrzyście i estetycznie. 

Aplikacje

Oczywiście, od T-Mobile dostajecie na start pakiet aplikacji (iplex, Audioteka, NaviExpert, SuperMemo, WiMP). Tu mała uwaga: warto od razu zakupić dodatkową kartę pamięci microSD. Dostępna przestrzeń na długo nie wystarczy. Po pierwszym uruchomieniu mamy do dyspozycji nieco ponad 2 GB na własne dane. Na szczęście wspierane są nośniki o do 64 GB pojemności. Pod względem komunikacji testowany przez nas model oferuje łączność z sieciami 3G i transfer danych do 21 Mbps. Poza tym mamy Wi-Fi, Bluetooth 4.0 oraz GPS. 

Aparat

Jeśli zamierzacie wykorzystywać wbudowane w OneTouch Pop 8 cyfrówki nie oczekujcie cudów. Główna jednostka o rozdzielczości 2 megapikseli nie ma doświetlenia diodą LED, a efekty jej działania raczej nie wywołują entuzjazmu - niskie nasycenie kolorów, mała liczba szczegółów i duże zaszumienie. Z rejestracją wideo również nie jest najlepiej. Tutaj Alcatel widocznie musiał nieco odpuścić.

Alcatel OneTouch POP 8

Multimedia

Na słowa pochwały zasługuje za to wbudowany odtwarzacz multimedialny obsługujący większość popularnych formatów wideo bez konieczności instalowania dodatkowych kodeków. Spokojnie obejrzycie film w rozdzielczości 1280 x 720 pikseli (przy niektórych plikach Full HD może się nieco zacinać). Również do odtwarzacza audio nie można mieć zastrzeżeń. Polecamy jednak zaopatrzenie się w słuchawki. Wbudowany głośnik jest dość cichy.

-> Test Samsung GT-S5611 - dla fanów klasyki

-> Test LG F70 - potrafi zaskoczyć!

Podsumowując, Alcatel One Touch Pop 8 wypada całkiem nieźle. Biorąc pod uwagę, że to urządzenie z raczej niższej półki, producent dołożył starań abyśmy tego specjalnie nie odczuwali. Oczywiście, nie można zapominać o jednej ważnej rzeczy - niskiej cenie. Zawsze można zrobić coś lepiej, ale to będzie kosztowało. Jak zrobić coś dobrze i jednocześnie niedrogo? Właśnie tak, jak robi to Alcatel.

Alcatel OneTouch Pop 8 - nie przepłacić, a mieć co trzeba - opinie i komentarze (8)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Design
Aplikacje
Bateria
Łatwość obsługi
Funkcjonalność
Janie
07-11-2015 - 21:18:11
Ok, ok , to dlaczego w ofercie jaką otrzymuję na @ pisze że można prowadzić nim rozmowy głosowe?
  (0)
Odpowiedz
Janie
07-11-2015 - 21:18:07
Ok, ok , to dlaczego w ofercie jaką otrzymuję na @ pisze że można prowadzić nim rozmowy głosowe?
  (0)
Odpowiedz
ArchieIl
16-09-2015 - 22:19:42
Mam bardzo pozytywne wrażenia z użytkowania. Solidny, dobrze trzyma się go w jednej ręce acz mógłby być nieco lżejszy bo kciuki bolą od podtrzymywania w przypadku trzymania pionowo :). Po pół roku głównie na "kablu" poużywałem kilka razy prawie cały dzień bez ładowania/podróże i jest nieźle. Dwa filmy online to ponad połowa baterii zużytej ale jeśli nie używać intensywnie sieci/ekran ustawić na minimum (nawigacja, cięższa gra ale bez znacznych transferów) to bez większych problemów można cały dzień poużywać. Ekran + sieć to z reguły sporo ponad połowa zużycia baterii. MikroUSB można używać do podłączenia np. klawiatury (trafiłem w markecie) brak przejściówki nie pozwolił mi jednak upewnić się z jakimi urządzeniami sobie tablet poradzi (chciałem sprawdzić myszkę i gamepad od PC). Największym problemem są aplikacje moszczące się w pamięci wewnętrznej zamiast na karcie przez co pechowy zbiór programów łatwo może zablokować możliwość instalacji nowych pomimo miejsca na karcie.
  (0)
Odpowiedz
Artur
28-08-2015 - 00:08:52
Powie mi ktoś ile on kosztuje? Sie naszukałem w serwisie i nic nie znalazlem.
  (0)
Odpowiedz
KrisNt
05-06-2015 - 17:21:59
Witam, firma konkurencyjna oferuje pod swoją Marką model SEGO, jest to tak naprawdę Alcatel One Touch POP 8S ! P350X Ma większą pamięć 8gb, i do tego obsługę LTE!! Powiem tak, w przeciągu mesiąca już 3 osoby prosiły aby im zamówić to urządzenie.. Tak jak inni jestem wielce zadowolony z jakości urządzeń firmy Alcatel. Co do One Touch POP8 zalecam rozważenie zakupu modelu opisanego powyżej bo jest w podobnej cenie na znanym portalu aukcyjnym. A parametry o wiele lepsze
  (0)
Odpowiedz
Olgierd
20-03-2015 - 14:47:14
Ocena: 9/10
Jestem pozytywnie zaskoczony, pracuje płynnie, świetny design, polecam!
  (0)
Odpowiedz
ania0420
22-02-2015 - 12:25:31
Ocena: 5/10
Jestem bardzo zadowolona z tabletu , jest to moj pierwszy i szczeze sie zdziwilam jego funkcjonalniscia wytrzymaloscia , bo jak wiemy alcatel raczej dobrej opini nie mial a tu pprosze :) jestem zadowolona :) polecam
  (0)
Odpowiedz
krbcwa
30-10-2014 - 07:50:13
Ocena: 9/10
Tablet pozytywnie zaskakuje (a używałem już kilku). Wbudowany modem i dobre podzespoły sprawiają, że praca na nim jest przyjemna. Brakuje trochę miejsca, ale za te pieniążki nie można mieć wszystkiego. Szczerze polecam.
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Ten tablet to propozycja dla jasno określonej grupy odbiorców - takich, którzy nie oczekują zbyt wiele, bo zależy im przede wszystkim na niskiej cenie. Alcatel OneTouch Pixi 3 spełnia to wymaganie z nawiązką.

  • Design
    8
  • Aplikacje
    7
  • Bateria
    7
  • Łatwość obsługi
    8
  • Funkcjonalność
    7

+ Plusy

  • niska cena
  • 3G
  • wykonanie
  • system operacyjny

- Minusy

  • słabe aparaty
  • przeciętna jakość wyświetlacza
  • tylko 4 GB pamięci flash

Wygląd i wykonanie

Z zewnątrz Alcatel OneTouch Pixi 3 to absolutny klasyk - tablet, który wygląda po prostu jak… tablet. Na pierwszy rzut oka można pomylić go nawet z iPadem mini, bo, nie licząc kilku szczegółów, sprzęt wygląda dość podobnie do produktu Apple. Oczywiście chodzi jedynie o wygląd, bo w kwestii jakości wykonania różnic jest znacznie więcej.

Przede wszystkim, z uwagi na niską cenę, OneTouch Pixi 3 nie mógł nie wejść w romans z plastikiem, z którego wykonana została tylna część jego obudowy. Z przodu w oczy rzuca się natomiast brak przycisku funkcyjnego (ten znajduje się bowiem na bocznej krawędzi) oraz dość grube ramki okalające wyświetlacz. Poza tym mamy tu do czynienia z tabletem typowym do granic możliwości, co trudno uznać jednak za wadę.

Co nas jednak zaskoczyło, to całkiem dobra jakość wykonania tego tabletu. Jak na przedstawiciela najniższej półki cenowej, pod tym względem Alcatel OneTouch Pixi 3 wypada naprawdę dobrze. Oczywiście trzeba się spodziewać przeciętnej jakości wykorzystanego plastiku, jednak poszczególne elementy urządzenia są do siebie dobrze dopasowane, przez co całość sprawia wrażenie spójnej konstrukcji. Na tym przykładzie widać, jak wielki postęp jakościowy na przestrzeni lat został poczyniony również w przypadku tanich tabletów.

Alcatel OneTouch Pixi 3 wygląda prosto i zarazem estetycznie

Dzięki odpowiedniej optymalizacji systemu Android 4.4 (jedna z najbardziej udanych wersji) Alcatel OneTouch Pixi 3 jest w stanie poradzić sobie ze sporą liczbą zastosowań

Ekran i aparaty

Niedrogie tablety mają to do siebie, że dysponują przeważnie dość przeciętnym wyświetlaczem, a Alcatel OneTouch Pixi 3 się z tej reguły nie wyłamuje. Rozdzielczość 1280 x 800 pikseli na 8-calowym ekranie jest daleka od dzisiejszych standardów, jednak w tej kategorii cenowej raczej nie da się znaleźć nic lepszego. Jakość prezentowanego obrazu również nie powala na kolana, ale z drugiej strony – pozwala na w miarę komfortowe korzystanie z tabletu i konsumowanie z jego pomocą różnego rodzaju multimediów. Podczas testów główne zastrzeżenie mieliśmy do poziomu jasności wyświetlacza - mógłby być wyższy, bo w ostrym słońcu niewiele na nim widać. Poza tym jakość obrazu jest zadowalająca.

Niewiele dobrego można powiedzieć za to o wbudowanych w ten tablet aparatach… Główny ma matrycę o rozdzielczości 2 Mpix, zaś przedni o rozdzielczości 0,3 Mpix. Zdjęcia robione przy ich pomocy wyglądają bardzo, bardzo przeciętnie. Nawet w dobrych warunkach oświetleniowych wychodzą ciemne i niewyraźne. Jednak z drugiej strony nie przypominam sobie, kiedy ostatnio miałem potrzebę wykonania fotografii przy pomocy tabletu; raczej wykorzystuję do tego swój smartfon, bo tak jest po prostu wygodniej. Słabe aparaty w tablecie raczej nie stanowią więc dla mnie problemu, ale jeśli dla kogoś jest to istotny element, to powinien sięgnąć raczej po model z nieco wyższej półki.

Wydajność i system operacyjny

Nie da się ukryć, że Alcatel OneTouch Pixi 3 nie jest raczej demonem prędkości. Niemniej jednak podczas naszych testów sprzęt sprawował się zaskakująco dobrze - system działał płynnie, a aplikacje otwierały się dość szybko. W przypadku większości zastosowań nie odczuwa się tego, że 'pod maską' tego tabletu znajduje się zaledwie dwurdzeniowy procesor i tylko 1 GB pamięci RAM.

Korzystanie z internetu, obsługa poczty elektronicznej i odtwarzanie multimediów – do wszystkich tych czynności mocy obliczeniowej jest w sam raz. Nieco gorzej sprzęt radzi sobie jeśli chodzi o rozrywkę i mam tu na myśli oczywiście gry. Tych najnowszych nie uruchomimy, a niektóre z tych mniej wymagających też potrafią złapać zadyszkę. Cóż, z pewnością nie jest to tablet stworzony z myślą o graczach. Zresztą, 4 GB wbudowanej pamięci zbyt wiele by tych gier nie pomieściło.

Jednak dzięki odpowiedniej optymalizacji systemu Android 4.4 (jedna z najbardziej udanych wersji) OneTouch Pixi 3 jest w stanie poradzić sobie ze sporą liczbą innych zastosowań.

Przekątna 8 cali w zupełności wystarczy do wygodnego przeglądania internetu

Podsumowanie

Alcatel OneTouch Pixi 3 jest dostępny w kilku wersjach, my mieliśmy okazję przetestować tę z modułem 3G, dzięki któremu przy pomocy tego tabletu można wykonywać połączenia głosowe i przeglądać internet korzystając z dobrodziejstw sieci komórkowej. Trudno nie uznać tego za zaletę, zwłaszcza mając na uwadze fakt, że jest to jedno z najtańszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku. Potencjalni nabywcy powinni mieć więc świadomość jego ewentualnych ograniczeń, które opisaliśmy w powyższym tekście, ale kilka miłych niespodzianek też się trafiło. Ewentualny zakup pozostawiamy więc do przemyślenia. Jedno jest natomiast pewne: OneTouch Pixi 3 zadowoli tych, którzy na tablet chcą wydać niewiele i tyle też od niego oczekują.

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) 3G - tablet na każdą kieszeń - opinie i komentarze (1)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Design
Aplikacje
Bateria
Łatwość obsługi
Funkcjonalność
Mariusz
07-04-2016 - 11:39:03
Ogólne wrażenie pozytywne. Jednak znalazł się jeden ogromny minus. Wbudowana pamięć... Zadeklarowanej pamięci mamy prawie 2 GB. Zainstalowane aplikacje i wszystkie pliki zajmują niespełna 100 MB i już wyświetlają mi się wszelakiej maści komunikaty o braku pamięci. Więc co z resztą Zadeklarowanej pamięci? 1,90 GB to tylko tak dla picu? Trochę to płytkie...
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!
Podziel się