Wbrew wcześniejszym plotkom Nokia PureView 808 ostatecznie trafi na rynek już w maju tego roku.

Nokia PureView 808, która zadebiutowała podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie była jednym z ciekawszych urządzeń tam zaprezentowanych. Budzącym największe zainteresowanie elementem jej specyfikacji jest zdecydowanie zastosowany tu aparat cyfrowy o niebagatelnej rozdzielczości 41 megapikseli. Nic więc dziwnego, że data premiery tego smartfonu budziła w sieci spore emocje.

Nokia poinformowała o ostatecznej dacie rynkowego debiutu Nokii PureView 808. Najnowszy smartfon fińskiego producenta trafi na rynek jeszcze w maju tego roku, a nie jak spekulowano wcześniej, dopiero w czerwcu. Pierwszymi krajami, do których trafić ma nowy model są najwięksi odbiorcy produktów Nokii czyli Rosja i Indie.

Finowie zapowiedzieli również rozszerzenie partnerstwa Nokii z firmą Carl Zeiss, w wyniku którego powstał model 808. Dla fanów Nokii to dobra wiadomość, która może oznaczać tylko jedno – lepsze rozwiązania fotograficzne w fińskich telefonach.

Źródło/fot. Nokia

Nokia PureView 808 trafi na rynek jednak w maju - opinie i komentarze (2)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

ciekawy
10-07-2012 - 10:27:24
Wszystko fajnie, ciekawe tylko kiedy to cudeńko trafi do sprzedaży w sieci T-mobile? Sprawdzałem,w dniu 09 lipca 2012 roku nic,a nic nie wiedzieli i to w sieci T-Mobile w sklepie Firmowym w Piotrkowie Trybunalskim,u pozostałych operatorów podobnie.Więc kiedy trafi do ogólnej sprzedaży?
  (0)
Odpowiedz
Redakcja T-Mobile Trendy
10-07-2012 - 12:09:33
Na chwilę obecną nie posiadamy informacji na ten temat. Wiadomości o nowych modelach wchodzących do oferty znajdziesz zawsze w dziale tech-newsy. Pozdrawiamy!
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Nokia zaprezentowała film reklamujący model 808 PureView. Coś go zdecydowanie wyróżnia spośród innych reklam telefonów.

Nokia 808 PureView została zaprezentowana na tegorocznych targach Mobile World Congress i wówczas wyróżniła się na tle propozycji konkurencji jednym szczegółem – 41-megapikselową matrycą aparatu.

Urządzenie otrzymało także ksenonową lampę błyskową oraz opracowaną przez Nokię technologię „pixel over-sampling”, pozwalającą na uzyskanie niezwykle ostrych zdjęć. Telefon pozwala także na nagrywanie wideo FullHD. I tę możliwość wykorzystał producent, aby go zareklamować.

Reklama Nokii 808 PureView została bowiem nagrana przy pomocy niej samej. Przekonajcie się, czy urządzenie jest propozycją dla wideo-amatorów.

<p><em>Nokia 808 PureView posiada 41-megapikselową matrycę aparatu. Zobacz!</em> </p>

Reklama Nokii 808 PureView kręcona... nią samą (wideo) - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Jeżeli jesteście ciekawi, jak tworzono wspomniany smartfon Nokii i jak w praktyce wygląda robienie nim zdjęć, mamy dla was pewien film.

To, co wyróżnia ten model Nokii, to z pewnością aparat z matrycą 41 megapiksela z autofokusem, optyką Carl Zeiss, ksenonową lampą błyskową oraz możliwością nagrywania wideo w FullHD. Ten i wiele modeli telefonów z dobrymi aparatami pokazuje, że komórki mogą z powodzeniem zastąpić aparaty fotograficzne.

Mieliśmy już okazję oglądać reklamę Nokii 808 PureView nakręconą nią samą. Wiemy także, że współpraca firmy Carl Zeiss z Nokią została przedłużona, co może poskutkować coraz lepszymi aparatami w telefonach fińskiego producenta. Ten konkretny smartfon trafi na rynek już w tym miesiącu – najpierw na rynek rosyjski i indyjski, potem także do innych krajów.

Teraz możecie zobaczyć, jak w praktyce wygląda robienie zdjęć Nokią 808 PureView i jak powstawał ten model. W filmie poniżej, udostępnionym przez Nokię, wypowiadają się twórcy smartfonu.

<p><em>Zobacz jak w praktyce wygląda kręcenie filmów telefonem Nokia 808 PureView!</em></p>

Nokia 808 PureView – zobacz jak powstawała (wideo) - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Nokia 808 PureView to smartfon niebanalny, jedyny w swoim rodzaju i w dodatku obdarzony ogromnymi możliwościami w dziedzinie fotografii. Jak sprawdza się w codziennym użytkowaniu?

  • Design
    7
  • Aplikacje
    6
  • Bateria
    8
  • Łatwość obsługi
    8
  • Funkcjonalność
    7

+ Plusy

  • rewelacyjny aparat fotograficzny
  • możliwość nagrywania wideo w formacie Full HD
  • bardzo dobry wyświetlacz

- Minusy

  • spora masa

MyWallet

29 października 2012 r. T-Mobile wprowadził do oferty usługę MyWallet działającą w technologii zbliżeniowej Near Field Communication (NFC). Dzięki niej klienci będą mogli zmienić swój telefon Nokia 808 PureView w portfel i wykorzystywać go w wielu codziennych czynności. MyWallet w telefonie Nokia 808 PureView pozwala, m.in., na szybkie i bezpieczne dokonywanie zakupów kartami kredytowymi i debetowymi, płacić za przejazdy komunikacją miejską, zbierać punkty w programach partnerskich i lojalnościowych oraz korzystać z innych funkcji udostępnionych dzięki współpracy T-Mobile z partnerami z różnych branż. W MyWallet możliwe jesy zintegrowanie z telefonem karty kredytowej oferowanej przez Raiffeisen Polbank oraz debetowej karty mBanku. Oba banki przygotowały specjalne oferty dla klientów dokonujących zakupów telefonem za pomocą usługi MyWallet.


Odkąd w telefonach komórkowych pojawiła się możliwość wykonywania zdjęć, fotografują już w zasadzie wszyscy. Komórka jest lekka, poręczna i w odróżnieniu od aparatu fotograficznego nie musimy pamiętać o jej zabraniu ze sobą – w końcu większość z nas nie rozstaje się z telefonem. Do tej pory jednak miała ona istotną wadę – zdjęcia z najlepszego nawet telefonu czy smartfonu, choć bardzo dobre niestety nie mogły równać się jakością z tymi wykonanymi nawet przeciętnym kompaktem. Lekarstwem na tę przypadłość jest zastosowana w Nokii 808 technologia PureView, oddająca w ręce użytkownika aparat cyfrowy z matrycą o rozdzielczości 41 megapikseli, czyli mniej więcej dwukrotnie większej niż oferują nowoczesne lustrzanki. Technologia ta zdobyła zresztą uznanie profesjonalistów. Nokia 808 PureView została zdobyła między innymi wyróżnienie Best Mobile Device podczas Mobile World Congress 2012 oraz nagrodę Best Imagin Innovation 2012 przyznaną przez międzynarodowe stowarzyszenie wydawców prasy fotograficznej i wideo Technical Image Press Association (TIPA).

Obudowa Nokii 808 PureView prezentuje się solidnie. Materiały są bardzo dobrej jakości, a całość wykonano z dużą dbałością o szczegóły. Spasowaniu poszczególnych elementów obudowy nie można nic zarzucić – nic tu nie trzeszczy, a całość dobrze leży w ręku. Chwilę przyzwyczaić się trzeba jednak do dość sporej masy smartfonu, wymuszonej przez zastosowaną w aparacie cyfrowym optykę uznanej marki Carl Zeiss. Ideą przyświecającą jej konstruktorom była jak najlepsza jakości zdjęć, a nie obniżające ją kompaktowe wymiary i niska masa całości. Z tego też powodu obudowa Nokii nie należy do najsmuklejszych. W miejscu, gdzie znajduje się obiektyw mierzy ona 18 mm grubości.

Do wykonywania zdjęć efektywnie wykorzystywanych jest maksymalnie 38 megapikseli, jeśli korzystamy z formatu 4:3 lub 34 megapiksele, dla formatu 16:9.

Nokia 808 PureView została zdobyła między innymi wyróżnienie Best Mobile Device podczas Mobile World Congress 2012 oraz nagrodę Best Imagin Innovation 2012 przyznaną przez międzynarodowe stowarzyszenie wydawców prasy fotograficznej i wideo Technical Image Press Association (TIPA).

Smartfony, telefony do zadań specjalnych

Od kilku miesięcy używasz smartfona i wiesz już, że można dzięki niemu wygodnie przeglądać strony, odbierać pocztę, korzystać z aplikacji. Czy to już wszystko? Zapraszamy do zapoznania się z bardziej zaawansowanymi funkcjami smartfonów!


Centralne miejsce przedniego panelu modelu 808 zajmuje 4-calowy, dotykowy wyświetlacz o rozdzielczości 360 x 640 pikseli.
Panel ten wykonano w nowoczesnej technologii AMOLED, gwarantującej bardzo dobrą jakość oraz wysoką jasność obrazu, umożliwiającą korzystanie z Nokii nawet w ostrym świetle słonecznym. Na dotyk reaguje on bardzo sprawnie. Skalibrowano go jednak nieco inaczej niż w większości smartfonów – wymaga on raczej zdecydowanej ręki. To swego rodzaju ochrona przed przypadkowym uruchamianiem funkcji czy aplikacji.

Pod ekranem znajdują się trzy, zgrupowane w jednym, wielofunkcyjnym klawiszu przyciski. Po odblokowaniu telefonu staje się jasne do czego służy każda z jego części – prawą włącza się i wyłącza telefon, środkowa wywołuje menu lub menedżer aplikacji. Lewą część oznaczono symbolem zielonej słuchawki - jej przeznaczenia nie trzeba raczej nikomu tłumaczyć. Górną krawędź obudowy zajmują: gniazdo słuchawkowe, uniwersalne złącze microUSB oraz port HDMI. Na lewej znajdują się przyciski sterowania głośnością, suwak blokady ekranu oraz dwupozycyjny klawisz migawki aparatu fotograficznego, dla którego zarezerwowano tylną ściankę Nokii.

Sercem technologii PureView zastosowanej w tym aparacie jest niespotykana dotychczas w smartfonach matryca o rozmiarze 1/1.2 cala i rozdzielczości aż 41 megapikseli. Do wykonywania zdjęć efektywnie wykorzystywanych jest maksymalnie 38 megapikseli, jeśli korzystamy z formatu 4:3 lub 34 megapiksele, dla formatu 16:9. Rozdzielczość ta wykorzystywana jest nawet wtedy, kiedy nie wykonujemy zdjęć w trybie natywnym. Aparat wykorzystuje wtedy technologię pixel over-sampling, polegającą na uśrednianiu wartości z sąsiadujących pikseli. Jej efektem są bardzo ostre i pełne detali zdjęcia oraz lepsza niż zazwyczaj jakość fotografii wykonywanych przy słabym świetle. Ponadto mamy wtedy do dyspozycji opcję bezstratnego (bez utraty jakości) zoomu – 3x dla fotografii i 4x dla wideo.

Z matrycą współpracuje zaawansowana optyka uznanej w świecie marki Carl Zeiss. W konstrukcji stałoogniskowego (ekwiwalent ogniskowej dla pełnej klatki to 26 mm dla formatu16:9 i 28 mm dla 4:3), jasnego (f/2,4) obiektywu wykorzystano pięć asferycznych soczewek. Nie tylko optyka stoi tu na poziomie aparatów cyfrowych – jak na prawdziwą cyfrówkę przystało Nokia wyposażona jest w ksenonową lampę błyskową, czułość można tu regulować w zakresie od ISO 50 do ISO 1600, a całość zamocować do statywu.

Technologia PureView oddaje w ręce użytkownika aparat cyfrowy z matrycą o rozdzielczości 41 megapikseli, czyli mniej więcej dwukrotnie większej niż oferują nowoczesne lustrzanki.

Efektem tej niespotykanej dotąd w smartfonach technologii jest bardzo dobra jakość zdjęć. Widać na nich dużą liczbę detali. Są poprawnie naświetlone, a kolory są atrakcyjne i naturalne. Dużych powierzchni w o jednolitej barwie nie psuje, tak charakterystyczny dla mniej zaawansowanych konstrukcji szum. Aparat znakomicie radzi sobie zarówno w pełnym słońcu, jak i w trudnych warunkach oświetleniowych. Jakość zdjęć dorównuje aparatom kompaktowym dobrej klasy. Fotografowanie to oczywiście nie koniec możliwości PureView. Umożliwia ona również nagrywanie materiału wideo i to w jakości Full HD (1080p, 30 klatek na sekundę). Filmy nagrywane Nokią można więc śmiało oglądać na dużych telewizorach i to wprost ze smartfonu. Gniazdo HDMI nie znalazło się tu przypadkowo. Zdjęciami zaś można bardzo wygodnie podzielić się ze znajomymi na Facebooku. Nie trzeba więc przełączać aplikacji - odpowiednia funkcja dostępna jest bezpośrednio z menu aparatu. Na zdjęcia i wideo przewidziano sporo, bo aż 16 GB przestrzeni.

Nokia 808 PureView to nowatorskie rozwiązanie – prawdziwy aparat i kamera z mnóstwem funkcji i możliwości zamknięty w opakowaniu typowego smartfonu. Do tego cała masa aplikacji, wysoka jakość wykonania, elegancki design i rewelacyjny wyświetlacz. To urządzenie, które zdecydowanie warto mieć przy sobie.

<p>29 października br. T-Mobile wprowadził do oferty usługę MyWallet działającą w technologii zbliżeniowej Near Field Communication (NFC). Dzięki niej klienci mogą zmienić swój telefon Nokia 808 PureView  w portfel i wykorzystywać go w wielu codziennych czynności. MyWallet w telefonie Nokia 808 PureViwe pozwala, m.in., na szybkie i bezpieczne dokonywanie zakupów kartami kredytowymi i debetowymi, płacić za przejazdy komunikacją miejską, zbierać punkty w programach partnerskich i lojalnościowych oraz korzystać z innych funkcji udostępnionych dzięki współpracy T-Mobile z partnerami z różnych branż. W MyWallet  możliwe będzie zintegrowanie z telefonem karty kredytowej oferowanej przez Polbank, a kilka dni później debetowej karty mBanku. Oba banki przygotowały specjalne oferty dla klientów dokonujących zakupów telefonem za pomocą usługi MyWallet.</p>

<p><em>Czy wiesz, że każdy smartfon działa w trybie online? W tym poradniku dowiecie się dlaczego Internet w telefonie przydaje się nie tylko wtedy, gdy przeglądamy strony. Pracuje dla nas także wtedy, gdy nawet o nim nie myślimy. Zaczynając przygodę ze smartfonami warto pamiętać, że najwięcej korzyści z tych wszechstronnych urządzeń zyskujemy, gdy jesteśmy na stałe podłączeni do sieci. Zapraszamy do obejrzenia krótkiego przewodnika, który podpowie Wam jak najlepiej wykorzystać podłączony do Internetu telefon.</em></p>

Nokia 808 PureView – smartfon dla fotografa - opinie i komentarze (9)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Design
Aplikacje
Bateria
Łatwość obsługi
Funkcjonalność
NonoP
27-05-2013 - 19:56:27
Kiedy będą dostawy tego telefonu? Kiedy można się go spodziewać w sklepie internetowym? Wiele osób jest nim zainteresowanych. Proszę o odpowiedź.
  (0)
Odpowiedz
atencia
25-05-2013 - 22:57:28
Kiedy będzie dostępna w sklepie internetowym t-mobile?
  (0)
Odpowiedz
RedakcjaT-Mobile-Trendy
05-02-2013 - 15:10:48
Witajcie, informujemy, że od dzisiaj dodaliśmy nowe wersje oprogramowania, które wspierają MyWallet. Samsung Galaxy Note II: wersja systemu: Android 4.1.2; numer kompilacji: JZO54K.N7100XXDMA5 oraz Sony Xperia T: wersja systemu: Android 4.1.2; numer kompilacji: 9.1.A.0.489. Pozdrawiamy!
  (0)
Odpowiedz
RedakcjaT-Mobile-Trendy
21-01-2013 - 16:09:27
Witajcie, informujemy, że od dzisiaj dodaliśmy nowe wersje oprogramowania, które wspierają MyWallet. Samsung Galaxy SIII mini: wersja systemu: Android 4.1.2; numer kompilacji: JZO54K.I8190NXXALL4. Dodatkowo obsługiwane są nowe wersje oprogramowania z Android 4.1.2 dla telefonów: Samsun Galaxy SIII: numer kompilacji JZO54K.I9300XXELLA oraz Samsung Galaxy Note II: numer kompilacji: JZO54K.N7100XXDLL7. Pozdrawiamy!
  (0)
Odpowiedz
nokia 808
28-12-2012 - 10:13:21
ile on kosztuje przy abonamaecie 119 zł bo mi sie konczy umowa i jesi onbedzie drogi to zerwe umowe
  (1)
Odpowiedz
Redakcja T-Mobile Trendy
28-12-2012 - 11:26:29
Kosztuje 1019 zł. Pozdrawiamy!
  (5)
Odpowiedz
nokia xd
25-12-2012 - 13:31:50
ile on kosztuje przy abonamaecie 119 zł
  (2)
Odpowiedz
Redakcja T-Mobile Trendy
27-12-2012 - 11:14:42
Kosztuje 1019 zł. Pozdrawiamy!
  (4)
Odpowiedz
RedakcjaT-Mobile-Trendy
14-12-2012 - 15:18:18
Witajcie, informujemy, że od dzisiaj dodaliśmy nowe wersje oprogramowania, które wspierają MyWallet. Nokia 808 PureView: wersja oprogramowania: 113.010.150; wersja niestandardowa: 113.010.1508.252.02. Sony Xperia T: wersja systemu Android: 4.0.4; numer kompilacji: 7.0.A.3.223. Pozdrawiamy!
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!
Podziel się