Huawei Y5 to budżetowy smartfon z najnowszym Androidem, który nie powala osiągami, ale posiada wszystko to, czego na co dzień potrzebuje przeciętny użytkownik smartfonu. Jak wypadł w naszym teście?

  • Design
    6
  • Aplikacje
    7
  • Bateria
    8
  • Łatwość obsługi
    8
  • Funkcjonalność
    6

+ Plusy

  • niska cena
  • LTE
  • bateria
  • radio FM
  • najnowszy Android

- Minusy

  • przeciętne wykonanie
  • niska wydajność
  • kiepskie aparaty

Budowa

Huawei Y5 wygląda dokładnie tak, jak można by się tego spodziewać bo budżetowym smartfonie w tej cenie. Z przodu w oczy rzucają się przede wszystkim szerokie ramki okalające wyświetlacz oraz zaokrąglone rogi obudowy. Tylna klapka jest z kolei wykonana z plastiku przeciętnej jakości, ale za to jest zdejmowalna, co oznacza, że można wymienić ją na taką w innym kolorze.

Pod wspomnianą klapką znajduje się bateria o pojemności 2000 mAh oraz slot na jedną kartę SIM i gniazdo na karty microSD. Koniec końców, Huawei Y5 prezentuje się jak klasyczny smartfon z niskiej półki cenowej i niczym szczególnym nie zaskakuje.

Huawei Y5 w T-Mobile - KUP TERAZ w ofercie indywidualnej

Huawei Y5 w T-Mobile - KUP TERAZ w ofercie dla biznesu

Ekran

Smartfon posiada 4,5-calowy, dotykowy ekran, wyświetlający obraz w rozdzielczości 480 x 854 pikseli. To najniższa rozdzielczość z tych stosowanych obecnie w smartfonach, ale w przypadku budżetowców pokroju Huawei Y5 wykorzystanie takiego a nie innego wyświetlacza jest podyktowane nie tylko ceną samego urządzenia, ale również jego ograniczoną mocą obliczeniową, wynikającą z zastosowania tanich podzespołów. Dzięki temu urządzenie może działać płynnie i pozwalać na komfortową pracę, bo nie jest obciążane przez generowanie obrazu o wysokiej rozdzielczości.

Ekran tego modelu stanowi więc wynik pewnego kompromisu. Obraz nie powala na kolana, ale też nie budzi większych zastrzeżeń, a przede wszystkim - telefon nie kosztuje dużo i płynnie działa. Z pewnością nie jest to sprzęt przeznaczony do komfortowego oglądania filmów, ale do przeglądania internetu i większości codziennych zastosowań wystarcza w zupełności.

Huawei Y5 wygląda oszczędnie, ale estetycznie

Konfiguracja skromna, jak na budżetowca przystało, ale ku naszemu zdziwieniu telefon dobrze poradził sobie z udźwignięciem systemu operacyjnego Android w najnowszej obecnie wersji 5.1 Lollipop, który w większości sytuacji działa szybko i sprawnie. W ten sposób użytkownicy jednego z najtańszych smartfonów dostępnych na rynku mogą cieszyć się aktualną wersją systemu. To spora zaleta.

 

Wydajność

Z oczywistych przyczyn (nazwijmy je 'cenowymi') Huawei Y5 nie zalicza się też do tych najwydajniejszych smartfonów dostępnych obecnie na rynku. Te są przecież od niego kilkukrotnie droższe. Bohatera naszego testu napędza czterordzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 210, taktowany z częstotliwością 1,1 GHz, który jest wspierany przez 1 GB pamięci RAM.

Konfiguracja skromna, jak na budżetowca przystało, ale ku naszemu zdziwieniu telefon dobrze poradził sobie z udźwignięciem systemu operacyjnego Android w najnowszej obecnie wersji 5.1 Lollipop, który w większości sytuacji działa szybko i sprawnie. W ten sposób użytkownicy jednego z najtańszych smartfonów dostępnych na rynku mogą cieszyć się aktualną wersją systemu. To spora zaleta. Poza tym, Lollipop jest wygodny i prosty w obsłudze, a do tego atrakcyjny wizualnie.

Zadyszka pojawia się dopiero przy przewijaniu długich stron internetowych oraz uruchamianiu tych nieco bardziej wymagających aplikacji. Czasem potrwa to o jedną czy dwie sekundy zbyt długo, a innym razem animacja nieco chrupnie. W przypadku smartfonu w tej cenie jest to jednak najzupełniej w świecie normalne i zdziwilibyśmy się gdyby było inaczej.

Huawei Y5 zdecydowanie nie jest też urządzeniem stworzonym do uruchamiania na nim gier, choć w te najprostsze i nieskomplikowane graficznie produkcje jak najbardziej da się pograć. Miłośnicy gier z prawdziwego zdarzenia powinni pomyśleć jednak o zakupie telefonu z wyższej półki, bo w tym przedziale cenowym cuda się nie zdarzają.

Pod zdejmowaną klapką Huawei Y5 znajdziemy baterię o pojemności 2000 mAh

Aparaty

Oprócz tego Huawei Y5 oferuje dwa aparaty fotograficzne: główny ma matrycę 5 Mpix, zaś przedni (dedykowany zdjęciom typu selfie) – 2 Mpix. Jakość wykonywanych przy ich pomocy zdjęć jest bardzo przeciętna, nawet w dobrych warunkach oświetleniowych. Do spontanicznego uwieczniania chwil jak najbardziej się nadają, z pewnością nie zastąpią jednak aparatu cyfrowego. Na zdecydowany plus zaliczyć należy jednak obecność wbudowanego radia FM oraz modułu LTE, co w przypadku tak taniego telefonu naprawdę pozytywnie zaskakuje.

Podsumowanie

Huawei Y5 to smartfon, który należy oceniać przede wszystkim przez pryzmat takiej a nie innej ceny. To budżetowiec przez duże "B". Dlatego nie należy oczekiwać od niego wiele, ale z drugiej strony - kupując ten telefon za takie pieniądze nikt nie powinien poczuć się oszukanym. To telefon, któremu nie brakuje wad, ale ma też kilka zalet. Koniec końców, z pojedynku na stosunek ceny do jakości udaje mu się wyjść obronną ręką.

Huawei Y5 - recenzja. Smartfon na początek - opinie i komentarze (15)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Design
Aplikacje
Bateria
Łatwość obsługi
Funkcjonalność
matioki
01-09-2016 - 11:53:23
Bardzo słaba bateria telefonu po poł roku bateria trzyma 12 godzin, dojść łatwy w obsłudze, aplikacje w miare ładnie działają.
  (0)
Odpowiedz
maciej
29-08-2016 - 19:34:05
Czy dla tego modelu bedzie aktualizacja do androida 6.0?
  (0)
Odpowiedz
Wmark
22-08-2016 - 10:35:00
Dlaczego telefon samoczynnie obniża poziom sygnału dzwonienia. Po ustawieniu dzwonka na max. pierwsze połączenie przychodzące jest słyszalne i telefon dzwoni z maksymalnym poziomem, natomiast w kolejnym połączeniu przychodzącym już nie słychać dzwonka bo poziom jego głośności spada do 20%. Czy jakieś ustawienia mają na to wpływ ? Czy telefon wymaga interwencji serwisu?
  (0)
Odpowiedz
walgtk62
16-05-2016 - 14:09:13
Witam,czy jest w nim zainstalowany GPS?
  (0)
Odpowiedz
Konsultant T-Mobile
18-05-2016 - 16:06:24
Witam. Tak. Telefon Huawei Y5 obsługuje GPS. W standardzie są w nim dostępne Mapy Google. Można jednak dodatkowo zainstalować w telefonie wszelkie inne aplikacje nawigacyjne ze Sklepu Play. Pozdrawiam
  (0)
Odpowiedz
wera
01-05-2016 - 13:36:13
Mam pytanie dlaczego nie działa ustawiony dzwonek i zdjęcie na kontakt zapisane w telefonie ,wybiera i tak dzwonek domyślny.czy źle robie czy ktoś może mi pomuc? Bo już mi się kończy cierpliwość
  (0)
Odpowiedz
Konsultant T-Mobile
04-05-2016 - 18:45:28
Witam. Najważniejszą kwestią jest to aby kontakty były zapisane tylko i wyłącznie w pamięci telefonu. Tylko wtedy personalizacja kontaktu będzie się wyświetlała poprawnie. W razie problemów zapraszam do kontaktu z Serwisem Obsługi Technicznej „Tech Desk” dostępnym pod numerem *7242 (Koszt połączenia to 2 PLN netto/minutę – numer dostępny dla klientów sieci T-Mobile) lub 708477242 (dla Klientów innych operatorów, koszt połączenia wg taryfy). Serwis Obsługi Technicznej jest dostępny codziennie w godzinach 7:00 – 23:00. Regulamin serwisu znajduje się na stronie internetowej www.t-mobile.pl
  (0)
Odpowiedz
agatka
14-04-2016 - 17:15:34
A czy skeyp działa normalnie?
  (0)
Odpowiedz
chomik
19-03-2016 - 21:28:25
Telefon jest bardzo dobry, bardzo dobrze mi sie z niego korzysta polecam jak najbardziej
  (0)
Odpowiedz
utech1986
15-03-2016 - 17:08:38
witam czy ten telefon jest odporny na upadki? mialem kiedys prestigio pap3350 dwa razy upadl i juz nie dzialal,teras mam lg swift L3 II.ten maly telefon jest cholernie odporny na upadki, a chcem zmienic go na wiekszy.
  (0)
Odpowiedz
Konsultant T-Mobile
15-03-2016 - 17:42:53
Witaj. Niestety ten telefon nie jest dodatkowo wzmocniony.
  (0)
Odpowiedz
Karol
08-02-2016 - 15:34:49
Bzdura wykonanie klapki jest bardzo dobre polecam
  (0)
Odpowiedz
Karol
08-02-2016 - 15:34:46
Bzdura wykonanie klapki jest bardzo dobre polecam
  (0)
Odpowiedz
lukaszjan
27-11-2015 - 21:38:57
Szczerze jakbym miał wybierać tani Samsung a huawei to biorę huawei design podobny do Samsunga ale lepsze wykonanie... Spasowana klapka lepszej jakości plastik parametry lepsze niż tanie samsungi j2 i trend lite 2 a do tego interfejs nie wysypuje się jak Samsung touch wiz do tego możliwość zmiany skórek domyślne są podobne do iPhone...
  (0)
Odpowiedz
jack
22-11-2015 - 15:10:54
Bzdura, ze plastikowa pokrywa jest kiepskiej jakosci. Jest jakościowo identyczna do tych w samsungach. Kupilem ten model dla swojego bardzo mlodziutkiego syna i jestem zaskoczony jakoscia wykonania. Liczylem sie raczej z chinskim szajsem. Po kilkumiesiecznym intensywnym uzytkowaniu zero rys na plastiku jak i wyswietlaczu. Jedynym minusem jest bateria ktora w oczach "topnieje". Kupilem jako nowy za 330zł i szczerze polecam np: jako prezent dla swojego dziecka.
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Huawei Y5 jest w szalonej cenie w T-Mobile! Zobacz to!

W naszym nowym konkursie macie szansę na wygranie chwalonego smartfona Huawei Ascend Y300. Zainteresowani? Dowiedzcie się więcej!

Rozpoczynamy konkurs "Złap smartfona!", który składać się będzie z aż III etapów. W pierwszym z nich czeka na Was Huawei Ascend Y300, z którego testem możecie zapoznać się tutaj.

Waszym zadaniem w I etapie będzie opisanie sytuacji pozornie bez wyjścia, w której udało się znaleźć perfekcyjne rozwiązanie. Musicie jednak dobrze zaplanować swoją wypowiedź, ponieważ nie może ona być dłuższa niż 500 znaków. Aby wziąć udział w konkursie musicie polubić na Facebooku profile T-Mobile i Huawei i skorzystać z konkursowej aplikacji.

Swoje prace możecie wysyłać do 26 czerwca do godziny 12.59.

Kolejne edycje konkursu przed nami!

  • II edycja konkursu trwać będzie od 26 czerwca 2013 r. od godz. 13.00 do 3 lipca 2013 r. do godz. 12.59.
  • III edycja zacznie się 3 lipca 2013 r. od godz. 13.00 i zakończy 10 lipca 2013 r. o godz. 12.59
  • Szczegóły dotyczące II i III etapu już niebawem!
  • Do wygrania smartfony HuaweI Ascend Y300!

Smartfon od Huawei pracuje na Androidzie 4.1 Jelly Bean.

Jury, złożone z naszych koleżanek i kolegów z T-Mobile, wybierze jednego z uczestników, który najlepiej i najbardziej kreatywnie wykonał zadanie.

Ogłoszenie rozstrzygnięcia konkursu nastąpi w terminie 7 dni od dnia zakończenia konkursu na stronie internetowej www.facebook.com/tmobilepl oraz www.facebook.com/HuaweiDevicePolska.

<p><em>Zapraszamy do zapoznania się z naszą wideo-recenzją smartfonu Huawei Ascend Y300!</em></p>

<p><em>Nakładka graficzna Emotion UI w smartfonie Huawei Ascend Y300 oferuje wiele funkcji usprawniających korzystanie z urządzenia.</em></p>

Nowy konkurs T-Mobile i Huawei. Zgarnij smartfon Ascend Y300! - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

To niby niepozorna średnia półka, a jednak pojemność baterii jest warta odnotowania. Zobaczcie.

Huawei Enjoy 5 posiada 5-calowy wyświetlacz IPS o rozdzielczości 1280 x 720 pikseli, a za jego wydajność odpowiada czterordzeniowy procesor MediaTek MT6735 z układem graficznym Mali-T720 z 2 GB pamięci RAM.

Przedłuż umowę w internecie - zyskaj rabat na abonament i tańsze smartfony

Jest także 16 GB pamięci wewnętrznej z możliwością rozszerzenia, 13-megapikselowy aparat główny oraz 5-megapikselowa przednia kamerka. Najciekawsza jest pojemność baterii, która wynosi 4000 mAh, co przy takim wyświetlaczu i procesorze powinna długo trzymać na jednym ładowaniu. Producent obiecuje 619 godzin w trybie czuwania.

Z zalet jest jeszcze obsługa dwóch kart SIM, wsparcie dla LTE, OTG, Bluetooth 4.0. Wymiary obudowy wynoszą 143,1 x 71,8 x 9,7 mm, a waga to 160 gramów. System operacyjny to Android 5.1 Lollipop.

Źródło: PhoneArena

 

Huawei Enjoy 5 – nowy smartfon Chińczyków - opinie i komentarze (2)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Szukam smartfona
22-02-2016 - 19:50:08
Bardzo mi się podoba. Szczególnie pojemność baterii. Zasadnicze pytanie: KIEDY DOSTĘPNY BĘDZIE W POLSCE? W Chinach zaprezentowany 15 października 2015 r, cena w przeliczeniu to ok. 158-160 dolarów. Jaka cena będzie w Polsce? Na chwilę obecną RTV EURO AGD jak i Media Expert nie są w stanie wskazać terminu wprowadzenia smartfona do sprzedaży w Polsce. Może T-mobile wprowadzi ten model do swojej oferty? Pozdrawiam
  (0)
Odpowiedz
Redakcja T-Mobile Trendy
23-02-2016 - 09:28:37
Cześć, niestety na ten moment nie słyszeliśmy o takich planach :( Pozdrowienia.
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

To zdecydowanie urządzenie dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze smartfonami. Osiągami nie zachwyci, ale ceną – może.

Są tacy, którzy o smartfonie pokroju Huawei Y3 powiedzieliby, że to złom technologiczny. Widocznie jednak jest rynek na takie urządzenia, skoro co jakiś czas czołowi producenci urządzeń mobilnych ośmielają się je oferować. To propozycja dla mniej rozeznanych w rynku.

Zobacz smartfony Huawei w e-sklepie

Huawei Y4 posiada 4-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 800 x 480 pikseli. Za jego wydajność odpowiada czterordzeniowy procesor Spreadtrum 7731 o taktowaniu 1,2 GHz, wspierany przez 512 MB pamięci RAM. Jest także zaledwie 4 GB pamięci wewnętrznej, którą w zasadzie od razu można rozbudować, aby móc pobierać na smartfon aplikacje. Nad wszystkim czuwa Android 4.4 KitKat z nakładką Emotion UI 3.0 Lite.

Nie ma naturalnie wsparcia dla LTE, a bateria ma pojemność 1730 mAh. Na wyposażeniu znalazł się także 5-megapikselowy aparat główny z diodą LED oraz 2-megapikselowa przednia kamerka. Dostępne wersje kolorystyczne to czarna i biała.

 

Huawei Y3 – tani smartfon już w sprzedaży - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!
Podziel się