Jeśli szukacie solidnego smartfonu z najnowszym Androidem i LTE, który jednocześnie nie obciąży waszej kieszeni, to Huawei Y6 jest dla was.

  • Design
    8
  • Aplikacje
    7
  • Bateria
    8
  • Łatwość obsługi
    8
  • Funkcjonalność
    7

+ Plusy

  • bardzo dobry stosunek ceny do jakości
  • porządne wykonanie
  • estetyczny wygląd
  • system operacyjny

- Minusy

  • brak autofokusa w aparacie
  • przeciętna konfiguracja

Design i wykonanie  

Przy pierwszym kontakcie Huawei Y6 zdecydowanie zaskakuje, przy czym jest to zaskoczenie jak najbardziej pozytywne. Dzięki minimalistycznemu designowi smartfon na pierwszy rzut oka budzi skojarzenia z najnowszym iPhone’em. Oczywiście do iPhone’a sporo mu brakuje, bo chociażby jego obudowa jest wykonana w całości z tworzywa sztucznego (a nie aluminium), ale pod względem wizualnym ten telefon jak najbardziej może się podobać. Brak fajerwerków w designie wyszedł mu zdecydowanie na plus.

Huawei Y6 nie wygląda jak smartfon z niskiej półki cenowej. Jest też bardzo porządnie wykonany. Monolityczna bryła dobrze leży w dłoni, a dzięki 155 gramom wagi – sprawia bardzo solidne wrażenie. Stosunek ceny do jakości – w tym przypadku do jakości wykonania - oceniam na więcej niż bardzo dobry.

Smukły, lekki i wygodny - to pierwsze odczucia po obcowaniu z Huawei Y6

Huawei Y6 bez większych problemów radzi sobie z większością najważniejszych aplikacji oraz tymi nieco mniej wymagającymi grami z Google Play. W swojej kategorii cenowej wypada naprawdę korzystnie.

Ekran

5-calowy ekran Huawei Y6 wyświetla obraz w rozdzielczości HD (1280 x 720 pikseli). Nie jest to oczywiście szczyt technologii, ale w tej klasie taki ekran to rozsądny wybór, utrzymujący cenę i wydajność urządzenia na akceptowalnym poziomie. Prezentowany obraz jest wyraźny, jasny i charakteryzuje się odpowiednim poziomem kontrastu. Panel bardzo dobrze reaguje też na dotyk, co w tej klasie smartfonów nie jest wcale takie oczywiste. Oczywiście kąty widzenia mogłyby być nieco lepsza, a rozdzielczość wyższa, ale w trudno oczekiwać perfekcji od ekranu urządzenia w tej cenie.

Aparat

Moduł głównego aparatu smartfonu posiada matrycę o rozdzielczości 8 megapikseli i jest wspomagany przez diodę doświetlającą LED. Zabrakło niestety autofokusa, co nieco utrudnia wykonywanie ostrych zdjęć w ruchu; przy statycznych ujęciach nie ma z tym jednak większych problemów. Zdjęcia wykonywane przy pomocy Huawei Y6 nie kładą oczywiście na kolana, ale w przypadku sprzętu z tej półki cenowej należy docenić ich ponadprzeciętną jakość. Fotografie odznaczają się przede wszystkim naturalną kolorystyką i dobrą jasnością. Nieco gorzej aparat radzi sobie w warunkach ciemnego oświetlenia, ale to domena również droższych smartfonów.

Huawei Y6 w T-Mobile - KUP TERAZ w ofercie indywidualnej

Huawei Y6 w T-Mobile - KUP TERAZ w ofercie dla biznesu

Obiektyw głównego aparatu Huawei Y6 umieszczono w lewym górnym rogu

Wydajność

Konstrukcję układu napędzającego smartfon Huawei Y6 oparto na czterordzeniowym procesorze Qualcomm Snapdragon 210 z zegarami taktującymi z częstotliwością 1,1 GHz. Układ jest wspierany przez 1 GB pamięci RAM. Na dane przeznaczono w sumie 8 GB pamięci – niezbyt wiele, ale na szczęście można sobie z tym poradzić dzięki slotowi na karty pamięci (do 32 GB).

Od takiej konfiguracji nie należy oczekiwać szczytowych osiągów, ale w codziennej pracy smartfon pozytywnie zaskakuje. Szczególnie jeśli chodzi o sprawną i płynną pracę systemu operacyjnego Android 5.1 Lollipop, co gwarantuje odpowiedni komfort korzystania z urządzenia. Huawei Y6 bez większych problemów radzi sobie z większością najważniejszych aplikacji oraz tymi nieco mniej wymagającymi grami z Google Play. Demon prędkości to oczywiście nie jest, ale w swojej kategorii cenowej wypada naprawdę korzystnie.

Huawei Y6 jest też wyposażony w baterię o pojemności 2200 mAh, dzięki której jest w stanie wytrzymać bez ładowarki nawet przez 1,5 dnia.

Podsumowanie

Od testowanego smartfonu nie oczekiwałem wiele, ale otrzymałem więcej niż można było się spodziewać. Huawei Y6 to smartfon, który w przypadku większości użytkowników doskonale sprawdzi się w codziennym użytkowaniu, oferując sprawną pracę systemu operacyjnego, dobry ekran, solidne wykonanie i możliwość bezstresowego korzystania z najważniejszych funkcji. I nie zrujnuje niczyjej kieszeni, a to zaleta nie do przecenienia.

Huawei Y6 - recenzja. Tanio i dobrze - opinie i komentarze (14)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Design
Aplikacje
Bateria
Łatwość obsługi
Funkcjonalność
Kassssia
18-08-2016 - 13:10:39
Mam telefon od 2 miesiecy. Na poczatku wszystko super, ale po miesiacu zaczniecie sie denerwowac. Jesli chcecie uzywac aplikacji typu Instagram, Snapchat (zapomnij), Dubsmash itp., to definitywnie nie polecam tego telefonu. Dziala wolno, co chwile sie zacina. Odradzam. Pozdrawiam.
  (0)
Odpowiedz
Magister
03-08-2016 - 19:42:33
Witam. Telefon mam od 2 tygodni. Czy to normalne, że telefon wolniej się wyłącza niż wcześniej? Aparat też mi zrobił psikusa, bo mi zdjęć nie zapisywał. Czy w tym modelu tak bywa?
  (0)
Odpowiedz
k4
14-05-2016 - 15:42:20
Czy idzie zmienić ustawienia przedniej kamerki? Zoom jest zdecydowanie zbyt duży
  (0)
Odpowiedz
Konsultant T-Mobile
18-05-2016 - 09:05:07
Witam, Na to pytanie najlepiej odpowie nasz specjalista. W związku z powyższym, serdecznie zapraszam do kontaktu z Serwisem Obsługi Technicznej „Tech Desk” dostępnym pod numerem *7242 (koszt połączenia to 2 PLN netto/minutę – numer dostępny dla klientów sieci T-Mobile) lub 708477242 (dla Klientów innych operatorów, koszt połączenia wg taryfy). Serwis Obsługi Technicznej jest dostępny codziennie w godzinach 7:00 – 23:00. Regulamin serwisu znajduje się na stronie internetowej www.t-mobile.pl
  (0)
Odpowiedz
Gwendolina1898
03-04-2016 - 11:33:08
A więc tak, telefon mam od dwóch dni. Na chwilę obecną jestem zadowolona z jakości zdjęć, internet działa bez przeszkód, ale bateria daje w kość. W ciągu dnia podczas intensywnej pracy z internetem musiałam podładować telefon co jest już normalne przy smartfonach. Zdarza mu się przyciąć mimo nie obciążajacego używania. Mam nadzieję, że wytrzyma więcej niż pół roku.
  (0)
Odpowiedz
Gwendolina1898
03-04-2016 - 11:33:07
A więc tak, telefon mam od dwóch dni. Na chwilę obecną jestem zadowolona z jakości zdjęć, internet działa bez przeszkód, ale bateria daje w kość. W ciągu dnia podczas intensywnej pracy z internetem musiałam podładować telefon co jest już normalne przy smartfonach. Zdarza mu się przyciąć mimo nie obciążajacego używania. Mam nadzieję, że wytrzyma więcej niż pół roku.
  (0)
Odpowiedz
Madzia1912
15-03-2016 - 21:28:47
Hej powiem tak mam telefon od 2 tygodni ale żadnych zarzutów nie mam jest świetny ładnie wygląda w wersji białej dla kobiet wszystko działa sprawnie bateria też dobrze trzyma android bardzo dobry aparat robi ładne zdjęcia z przodu jak i tył.. Nie widzę wad lecz same zalety ;) W tej cenie naprawdę warto
  (0)
Odpowiedz
Użytkownik..
21-02-2016 - 16:00:19
Nie
  (0)
Odpowiedz
Użytkownik..
21-02-2016 - 15:59:10
Nie 😊 trzeba sobie dokupić 😊
  (0)
Odpowiedz
sebek0299
07-02-2016 - 11:55:18
Czy ten telefon posiada szkło hartowane?
  (0)
Odpowiedz
Bart
21-01-2016 - 11:45:48
"Ciemne oświetlenie", hmmm.. ;)
  (0)
Odpowiedz
Mqgq
14-01-2016 - 19:36:33
Czy ten model telefonu posiada video rozmowy w połączeniach?
  (0)
Odpowiedz
Konsultant T-Mobile
15-01-2016 - 13:26:25
Cześć. Ten model nie posiada funkcji rozmów wideo. Pozdrawiam.
  (0)
Odpowiedz
kolaborant
02-12-2015 - 14:43:34
W filmiku jest mowa o autofokusie natomiast w recenzji o jego braku. T w końcu jest czy nie ?
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Huawei wraz ze swoją Strefą Technologii Mobilnych odwiedziło już Poznań i Kraków. Zobaczcie jak było!

W Poznaniu Huawei pojawiło się 11 i 12 maja w Galerii Stary Browar. Tydzień później do strefy mogli zajrzeć mieszkańcy Krakowa (Galeria Krakowska).

Na wszystkich, którzy odwiedzili Strefę Huawei czekały ciekawe animacje. Jedną z nich była specjalna gra. Osoby, które wzięły w niej udział mają szansę na zdobycie cennych nagród. Szczegóły i wyniki znajdziecie tutaj: www.kosmicznamisja.pl.

W strefie można było zapoznać się z najnowszymi urządzeniami, które stworzyło Huawei.

W strefie można było oczywiście obejrzeć urządzenia od Huawei. Min. model Ascend Y300, Ascend P2 czy Ascend Mate.

W których miastach pojawi się jeszcze Huawei ze Strefą Technologii Mobilnych?

  •  25-26 maja, Gdańsk - Galeria Bałtycka
  • 11-12 czerwca, Warszawa - Galeria Mokotów
  • 15-16 czerwca, Łódź - Galeria Manufaktura
  • 22-23 czerwca, Wrocław - Pasaż Grunwaldzki
  • 29-30 czerwca, Warszawa - CH Arkadia

Make it possible - to hasło towarzyszące strefie Huawei.

Strefa Technologii Mobilnych Huawei w Starym Browarze w Poznaniu.

Huawei Ascend Y300 w T-Mobile!

Przypominamy Wam, że Huawei Ascend Y300 jest już w naszej ofercie. Z testem tego smartfona możecie zapoznać się tutaj.


Więcej informacji o Roadshow na www.facebook.com/HuaweiDevicePolska.

Strefa Technologii Mobilnych Huawei w Poznaniu i Krakowie! - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

W naszym nowym konkursie macie szansę na wygranie chwalonego smartfona Huawei Ascend Y300. Zainteresowani? Dowiedzcie się więcej!

Rozpoczynamy konkurs "Złap smartfona!", który składać się będzie z aż III etapów. W pierwszym z nich czeka na Was Huawei Ascend Y300, z którego testem możecie zapoznać się tutaj.

Waszym zadaniem w I etapie będzie opisanie sytuacji pozornie bez wyjścia, w której udało się znaleźć perfekcyjne rozwiązanie. Musicie jednak dobrze zaplanować swoją wypowiedź, ponieważ nie może ona być dłuższa niż 500 znaków. Aby wziąć udział w konkursie musicie polubić na Facebooku profile T-Mobile i Huawei i skorzystać z konkursowej aplikacji.

Swoje prace możecie wysyłać do 26 czerwca do godziny 12.59.

Kolejne edycje konkursu przed nami!

  • II edycja konkursu trwać będzie od 26 czerwca 2013 r. od godz. 13.00 do 3 lipca 2013 r. do godz. 12.59.
  • III edycja zacznie się 3 lipca 2013 r. od godz. 13.00 i zakończy 10 lipca 2013 r. o godz. 12.59
  • Szczegóły dotyczące II i III etapu już niebawem!
  • Do wygrania smartfony HuaweI Ascend Y300!

Smartfon od Huawei pracuje na Androidzie 4.1 Jelly Bean.

Jury, złożone z naszych koleżanek i kolegów z T-Mobile, wybierze jednego z uczestników, który najlepiej i najbardziej kreatywnie wykonał zadanie.

Ogłoszenie rozstrzygnięcia konkursu nastąpi w terminie 7 dni od dnia zakończenia konkursu na stronie internetowej www.facebook.com/tmobilepl oraz www.facebook.com/HuaweiDevicePolska.

<p><em>Zapraszamy do zapoznania się z naszą wideo-recenzją smartfonu Huawei Ascend Y300!</em></p>

<p><em>Nakładka graficzna Emotion UI w smartfonie Huawei Ascend Y300 oferuje wiele funkcji usprawniających korzystanie z urządzenia.</em></p>

Nowy konkurs T-Mobile i Huawei. Zgarnij smartfon Ascend Y300! - opinie i komentarze (0)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

Lepiej w t-mobile

Galaxy S7 już jest! I to z Gear VR w prezencie! Sprawdźcie!

Taki duet można kupić na prezent dla jednej lub dwóch osób. Przyjrzyjmy się specyfikacjom.

Huawei Y6 to niedrogi smartfon dla osób rozpoczynających swoją przygodę z tego typu urządzeniami bądź też takich, którzy do codziennego użytku nie potrzebują flagowca z wyśrubowanymi parametrami. Posiada 5-calowy, a więc optymalny do obsługi jedną dłonią, wyświetlacz o rozdzielczości 1280 x 720 pikseli, czterodzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 210 z 1 GB pamięci RAM oraz 8 GB pamięci wewnętrznej. System operacyjny to Android 5.1 Lollipop.

Przeczytaj nasz test Huawei Y6

Smartfon obsługuje także szybką transmisję danych, czyli LTE oraz ma pojemną baterię. Oraz ładny wygląd, chociaż to już kwestia gustu. Aparaty to 8-megapikselowy główny z diodą LED oraz 2-megapikselowy przedni.

 

W zestawie z Y6 w ramach oferty świątecznej jest 8-calowy tablet Huawei MediPad T1 8.0 z ekranem o rozdzielczości 1280 x 800 pikseli. Procesor to czterordzeniowy Qualcomm Snapdragon 200 z 1 GB pamięci RAM. Mamy tutaj także 8 lub 16 GB pamięci wewnętrznej i 5-megapikselowy aparat, a wszystko to w zestawie z wytrzymałą baterią.

 

Zajrzyj do e-sklepu T-Mobile i dobierz najkorzystniejszą dla siebie ofertę!

Huawei Y6 i Huawei MediaPad T1 8.0 – smartfon i tablet na święta - opinie i komentarze (1)

Aby dodać opinię, pytanie lub komentarz podaj swoje dane w polach poniżej. Pola oznaczone gwazdką (*) są obowiązkowe.

zyleta
08-12-2015 - 17:59:45
jaki to prezent jak mam za niego zaplacic na przedluzenie umowy chcialem p8 z tabletem i dostalem propozycje tablet ztelefonem 288zl sam telefon 29 zl zaznaczam ta sama taryfa to jaki to prezent wezcie przklad zorange ico sie stalo z t mobile
  (0)
Odpowiedz

Lepiej w t-mobile

Huawei Y6 i Huawei MediaPad T1 8.0 w zestawie. Sprawdź!
Podziel się